Vad du Bör Veta om Obligationer – Komplett Guide

Om du letar efter ett sätt att öka dina pengar utan att ta några större risker kommer du snabbt att upptäcka ämnet obligationer.

Medan besparingarna på samtalskontot äts upp märkbart av depåavgifter, negativa räntor och inflation, lovar obligationer fortfarande säker ränteinkomst.

Är obligationer ett verkligt alternativ till ett konto för investering för dig? Här är det viktigaste du behöver veta om detta ämne.

Vad är en obligation?

Obligationer är obligationer med en specifik löptid och fast eller rörlig ränta. Företag, institutioner eller till och med stater använder obligationer för att finansiera sig själva. Enkelt uttryckt, om du köper en företagsobligation, till exempel, ger du detta företag ett lån och tar ut ränta på det. I slutet av terminen får du pengarna tillbaka.

För många decennier sedan användes federala sparobligationer utbrett. Dessa var offentliga obligationer. Därför var de särskilt populära bland människor som ville investera sina pengar så säkert och utan risk som möjligt. Nackdelen har alltid varit: avkastningen var extremt mager.

Obligationer och aktier: Det är skillnaden

När du investerar i ett företags aktier köper du en andel av företaget. Du är alltså delägare, har rösträtt på bolagsstämman och framför allt har du möjlighet att göra höga vinster när kursen stiger. Du köper detta med risk för att förlora pengar om priserna faller.

Om du investerar i obligationer i företag har du ingen rösträtt. Du är en investerare och inte en delägare i företaget. Även om du kan köpa och sälja obligationer som aktier, är uppåtpotentialen mycket liten. I gengäld har du fördelen av i stort sett säkra räntebetalningar.

Ett känt citat är: ”Om du vill äta gott, köper du aktier; vill du sova gott köper du obligationer.”

Det finns även negativa räntor på obligationer

Obligationer och särskilt statsobligationer från länder som anses vara stabila, har varit i så hög efterfrågan bland stora investerare i flera år att de även emitteras med negativa räntor. Så det betyder också för många statsobligationer: investerarna avstår från ränta och får tillbaka mindre pengar i slutet av löptiden än vad de betalade för obligationerna. Så det finns praktiskt taget ingen fördel jämfört med att ha pengarna på ett vanligt bankkonto.

Företagsobligationer kvarstå som alternativ för säkerhetsmedvetna investerare. Hur hög räntan eller avkastningen är här beror på kreditvärdigheten, det vill säga respektive bolags solvens och obligationens löptid.

Om företaget är stabilt och har en bra kreditvärdighet är risken låg och avkastningen likaså. I det här fallet kan investerare för närvarande förvänta sig en genomsnittlig avkastning på cirka 2 procent per år. Med tanke på inflationen skulle det inte vara en reell ökning – men åtminstone bättre än den gradvisa förlusten på samtalskontot.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

  • Hur man Aktiverar Google Pay i Telefonen – Betala med Mobilen

  • Vad är OTC-Trading? Handel över Disk för Värdepapper?

  • Gemensamt Konto för Par – så Fungerar det!

  • Hur Fungerar Börsen och Aktiehandel? En Introduktionsguide

  • Vad är Bitcoin? En Komplett Guide

  • Är Hemförsäkring Nödvändig?

  • Vad är Fondsparande? Fördelar och Nackdelar med Fondsparande

  • Vad är Nominell ränta? Förklarat!