Hur Fungerar Börsen och Aktiehandel? En Introduktionsguide

Den som såg det här att hantera aktier och börs för första gången, stöter ofta på ett stort antal facktermer och har känslan av att snabbt tappa kollen.

Aktiehandel är inte så komplicerat. Hur fungerar börsen? Hur fungerar aktier? Och hur kommer en aktiekurs egentligen till? Vi kommer att förklara de viktigaste fakta du behöver för att komma igång i aktievärlden.

Hur fungerar aktier?

Du kan köpa en aktie eller ett värdepapper. Du är då delägare i företaget som du köpte aktien från. Aktien eller värdepapperet intygar detta samägande så att säga, eller med andra ord: Det registrerar det skriftligt.

Och varför pratar alla om att tjäna pengar på aktier?

Det är ganska enkelt: när företagets verksamhet går bra ökar värdet på aktien. Om du vill kan du sälja aktien igen när som helst under börsens normala öppettider – till det värde som aktien har för närvarande. Dessutom betalar många företag en så kallad utdelning till aktieägarna.

Det betyder: Du får del av den vinst som företaget har gjort under ett räkenskapsår. Och vad tjänar företaget på det? För att investera behöver du kapital. Genom att gå till börs och sälja aktier tillförs företaget medel av investerarna, som det kan använda för produktion eller för att anställa anställda.

Bra att veta: Namnet värdepapper kommer från det faktum att aktiens värde faktiskt antecknades på papper tidigare. Så är det inte längre idag. Även om de fortfarande kallas värdepapper, emitteras och handlas de endast i digital form.

Hur fungerar de Börs och aktiehandel?

Köp och försäljning, det vill säga handel med aktier, sker på börsen. För att kunna köpa och sälja värdepapper behöver du ett värdepapperskonto. Det här är en slags förvaringsplats för dina värdepapper. Du öppnar en på en bank eller en nätmäklare. Dessutom måste du ha ett checkkonto till vilket till exempel vinst från försäljning av aktier kan krediteras.

Och hur kan du handla aktier? Aktiehandel sker i princip i följande steg:

Säkerhetsnummer: Varje värdepapper har ett nummer. I ditt onlinekonto anger du numret på det värdepapper du vill handla.

Pris och handelsplats: Dessutom anger du ett pris som du vill köpa eller sälja aktien till och var du vill göra det, alltså på vilken börshandelsplats.

TAN: Likt nätbank måste du vanligtvis ange ett TAN för att slutföra handeln.

Hur aktiehandel fungerar i detalj beror på vilken typ av aktie som handlas. Du kan inte bara handla aktier på börsen utan även fonder, obligationer, bostadsobligationer med mera.

Så hur fungerar det på börsen, eller vad är det egentligen? Man kan tänka sig börsen som en sorts marknadsplats där köpare och säljare av värdepapper möts och handlar digitalt.

Viktigt: När du väl förstår hur börsen fungerar behöver du bara vara uppmärksam på de officiella öppettiderna. Aktiehandel på Stockholmsbörsen är ofta möjlig fram till 17:30 men individuella avvikelser från börs till börs är möjliga. Kom ihåg att olika länder har olika tidszoner vilket är varför det alltid finns börser runt om i världen som är öppna.

Hur bestäms priset på en aktie på börsen?

Priset på en aktie bestäms alltid av utbud och efterfrågan. I regel lägger säljaren först ett priserbjudande som köparen sedan kan acceptera. Gör han det sker en affär: handeln är klar – värdepapperet byter ägare. Priset till vilket aktien köptes eller såldes kallas aktiekursen.

Aktiemäklare arbetar på börsen och har till uppgift att bestämma priset. För att göra detta jämför de utbud och efterfrågan. Syftet är att hitta en aktiekurs som leder till största möjliga omsättning. Enkelt uttryckt: ett pris till vilket så många investerare som möjligt köper eller säljer aktier.

Datorprogram stödjer att ta reda på denna kurs. Förutom utbud och efterfrågan tar de även hänsyn till antalet värdepapper som erbjuds och efterfrågas. Börsen själv övervakar handeln och säkerställer därmed transparens och säkerhet, både på köparens och säljarens sida.

Vilka börser kan du handla aktier på?

Andelar kan handlas på inhemska och utländska börser. Vi har sammanställt ett urval av möjliga handelsplatser för dig här:

 • Deutsche Börse AG (Frankfurtbörsen)
 • Düsseldorfbörsen
 • NYSE – New York Stock Exchange (New York Wall Street)
 • London Stock Exchange (LSE)
 • Tokyo Stock Exchange (TSE)
 • Stockholmsbörsen (OMX)

Euronext (baserat i Amsterdam. Driver flera börser, såsom börserna i Paris, Lissabon eller Amsterdam) • NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations in USA).

Om du vill fördjupa dig i hur aktiemarknaden i allmänhet och aktier fungerar i synnerhet eller hur du framgångsrikt kan handla med aktier, kan du när som helst få stöd från erfarna bankrådgivare.

Du kan också hitta mer information på nätet, till exempel om de enskilda börserna och vilka värdepapper som handlas där. Du kan också hitta mer information om börsen på InvestoRunner, till exempel om de enskilda börserna och vilka värdepapper som handlas där.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

 • Hur man Aktiverar Google Pay i Telefonen – Betala med Mobilen

 • Vad är OTC-Trading? Handel över Disk för Värdepapper?

 • Gemensamt Konto för Par – så Fungerar det!

 • Vad är Bitcoin? En Komplett Guide

 • Är Hemförsäkring Nödvändig?

 • Vad är Fondsparande? Fördelar och Nackdelar med Fondsparande

 • Vad är Nominell ränta? Förklarat!

 • Vad betyder inlösen?