Vad är Bitcoin? En Komplett Guide

Bitcoin har blivit mer och mer etablerat de senaste åren. För 10 år sedan hade knappast någon förväntat sig att man redan kan använda den för att betala eller beställa mat på vissa kaféer och restauranger och att även stora företag skulle ta emot betalning i form av Bitcoin. Men även om Bitcoin nu är mycket välkänt är hur systemet fungerar och många relaterade termer som blockchain och mining fortfarande relativt okända. Vi har sammanställt den viktigaste informationen om detta ämne åt dig nedan.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är moder till alla kryptovalutor. Kryptovalutan utvecklades av Satoshi Nakamoto, som är en pseudonym för en individ eller en utvecklargrupp. Än i dag är det inte känt vem som ligger bakom pseudonymen. Bitcoin beskrevs först i en publikation 2008 och en referensmjukvara med öppen källkod släpptes 2009. Öppen källkod är program vars källkod kan ses öppet.

Men vad exakt är Bitcoin? Bitcoin är digitala monetära enheter baserade på blockchain-teknik. Dessutom har Bitcoin ett globalt decentraliserat betalnings- och bokningssystem. Så du kan betala med Bitcoin peer-to-peer, det vill säga från person till person, utan att en tredje part, som en bank, är inblandad.

Den decentraliserade databasen för Bitcoin-nätverket hanteras gemensamt av deltagarna. Alla transaktioner registreras i denna blockkedja och krypteras och anonymiseras med hjälp av kryptografiska tekniker. Detta säkerställer också att giltiga transaktioner med Bitcoins endast utförs av respektive ägare och att monetära enheter inte kan spenderas mer än en gång.

För närvarande finns det cirka 18,3 miljoner bitcoins i omlopp. Det maximala antalet bitcoins är begränsat till 21 miljoner.

Hur kom bitcoin till?

2008 presenterades konceptet för Bitcoin av Satoshi Nakamoto i en artikel. Bitcoin är det första framgångsrika försöket att skapa digitala kontanter.

Även om idén om en kryptovaluta blev populär under cypherpunkrörelsen på 1990-talet, hade det aldrig varit möjligt att etablera en sådan valuta förrän Bitcoin. Viktiga föregångare till Bitcoin var bland annat ”eCash” av David Chaum, ”bit gold” av Nick Szabos och ”b-money” av Wei Dais, även om några av dessa inte kom längre än till de teoretiska skisserna.

Med Bitcoin whitepaper presenterade Satoshi den första fullt formulerade metoden för att skapa ett rent decentraliserat transaktionssystem för digitala kontanter. Så här skapades de första 50 Bitcoins och ”Block 0”, även kallat Genesis-blocket, den 3 januari 2009.

Termer relaterade till Bitcoin

Fiat Valuta

Fiat-pengar är en nationell valuta som inte är bunden till priset på en vara som guld eller silver. Pengarna har inget materiellt värde, utan endast ett symboliskt värde. Värdet på fiat-pengar baseras till stor del på allmänhetens förtroende för emittenten av valutan – vanligtvis regeringen eller centralbanken i landet i fråga. Ett exempel på en fiatvaluta är euron.

Waller

Wallet eller e-wallet är den digitala plånboken i vilken användaren lagrar sina bitcoins. Varje plånbok är unik och identifieras av en lång rad tecken. Detta visar också hur många Bitcoins som finns i respektive plånbok. Inga personliga uppgifter om användaren av plånboken lagras här, utan varje plånbok hanteras anonymt. Dessa virtuella utbyten kan lagras på olika slutenheter, såsom PC eller smartphones. De hanteras inte heller av banker eller andra tredje parter, vilket är fallet med fiat-valutor.

Blockkedjor/blockchain

Blockkedjan är det grundläggande ramverket för Bitcoin-tekniken. Detta är en databas som hela tiden utökas. Datan samlas in i enskilda block och dessa block kombineras sedan till en blockkedja. Det är irrelevant vilken data som lagras i blocken. Det kan vara Bitcoins eller till och med transportdata.

Innan blocken kan fästas på blockkedjan måste de ”knäckas” av ”miners” genom att de kontrollerar informationen i blocket för korrekthet och fullständighet. När detta är gjort och blocket är framgångsrikt validerat, kopplas det till blockkedjan. Med Bitcoin sker den faktiska transaktionen först efter denna process.

Några fördelar med detta system är den höga nivån av dataskydd genom kryptering, den decentraliserade struktur och transparens eller god spårbarhet av de enskilda transaktionerna i blockkedjan.

Ledger

Alla transaktioner som någonsin har ägt rum är aktiverade Bitcoin-nätverket lagrat i den så kallade reskontran. Det betyder lika mycket som betalningsbok. Alla transaktioner listas i reskontran med tillhörande plånboksnummer och transaktionsbelopp. Det går dock inte att spåra tillbaka till vem som gjorde transaktionen, eftersom plånboksnumret är anonymiserat och inga andra personuppgifter lagras.

Mining

Miners validerar Bitcoin-transaktionerna och ser till att de kan utföras genom att ”knäcka” de enskilda blocken i blockkedjan.

Detta skapar också nya bitcoins samtidigt. I princip kan vem som helst arbeta som miner och göra sin datorkraft tillgänglig för systemet.

Detta leder till det decentraliserade nätverket av Bitcoin. Om en miner knäcker ett block får han sin monetära belöning i mängden bitcoins han nyligen har utvunnit med det.

Men att knäcka transaktionsblocken blir svårare och svårare och belöningarna blir mindre. Därför fungerar transaktionsavgiften som en andra inkomstkälla för miners. Det maximala antalet bitcoins är begränsat till 21 miljoner.

För- och nackdelar med bitcoins

Fördelar:

  • Låga transaktionskostnader, särskilt för transaktioner i andra länder
  • Bitcoins kan användas över hela världen och kräver endast en säker internetanslutning
  • Bitcointransaktioner är helt decentraliserade eftersom de inte är beroende av en tredje part och endast sker inom system
  • Bitcoin är mycket transparent eftersom varje transaktion kan ses
  • Sekretessen förblir skyddad hela tiden, eftersom endast plånboken nummer är kända men inga personliga data kan tilldelas
  • betalningen är inte begränsad på något sätt, till exempel av en daglig gräns eller liknande

Nackdelar med Bitcoin

  • hög risk för cyberbrottslighet, eftersom Bitcoin användes för olagliga aktiviteter (t.ex. narkotika- eller människohandel) under sina tidiga dagar på Dark Web på grund av integritet och bristen på kontroller
  • skatteflykt skedde genom att bitcoin och det decentraliserade systemet underlättade penningtvätt
  • höga pris- och värdefluktuationer, eftersom Bitcoin också fungerar som ett spekulationsobjekt och därmed har hög volatilitet
  • lagring är komplicerad och kräver grundläggande tekniska kunskaper säkerheten är i sin egen händerna på varje bitcoinägare, han måste ta hand om att kryptera deras bitcoins själva
  • än så länge accepteras bitcoin knappast som vardagligt betalningsmedel

Bitcoinutveckling under Corona

Bitcoin åkte också på en berg-och-dalbana under Corona-tiden. Liksom många andra tillgångsslag sjönk värdet på Bitcoin i början av krisen, till runt 4 000 US-dollar. I jämförelse förlorade det till och med mycket i värde. Bitcoin återhämtade sig, långsamt först och sedan snabbt.

Återhämtningen av priset var också starkare än för de flesta andra tillgångar, i vissa fall fyrdubblades värdet på bitcoin under 2020. I juni var priset nästan 9 000 amerikanska dollar igen och steg i slutet av året nästan 20 000 dollar. Bitcoin nådde sedan sin rekordnivå i mars 2020, då priset på en Bitcoin steg till cirka 60 000 US-dollar. Dessa kraftiga fluktuationer vittnar också om bitcoins höga volatilitet.

Denna utveckling är typisk för instabila politiska och sociala tider, som människor i sådana situationer ofta gör så tenderar att investera sina pengar i förment säkra tillflyktsorter som ädelmetaller eller kryptovalutor.

Detta görs för att skydda mot misstänkta konsekvenser såsom finansiella kriser och den resulterande inflationen. Dessa investeringar är dock vanligtvis mycket spekulativa och leder till en betydande övervärdering av respektive tillgångar, eftersom priserna stiger långt över valutornas faktiska värde. Historiskt sett har denna irrationella värdeutveckling alltid följts av ett fall i värdet på denna valuta.

Bitcoin: Var handlas det?

Om du vill att handla med bitcoin gör du enklast med så kallade kryptobörser. I likhet med de vanliga börserna byts de olika valutaparen mot varandra. Alla möjliga Fiat-valutor kan bytas ut mot kryptovalutor som Bitcoin.

Det finns nu flera hundra sådana börser världen över. Några av dessa börser är till exempel Coinbase eller Binance.

Om du vill skapa ett konto där går du vanligtvis igenom en verifieringsprocess som är sedvanlig i banker. Detta består av att överföra ett litet belopp för att bevisa existensen av kontot och en video eller ett inlägg -Identeringsförfarande med ID-kort. Efter det kommer ditt Bitcoin-konto att aktiveras och kopplas till ditt vanliga konto.

Under tiden visar vissa fonder och ETF:er också utvecklingen av kryptovalutor. Att investera i kryptovalutor är väldigt enkelt.

Hur man betalar med Bitcoins

För att skicka bitcoins behöver köparen mottagarens bitcoinadress. När du gör en betalning används den privata nyckeln som en digital signatur för att bekräfta den. Signaturen hamnar sedan i plånboken hos köparen eller avsändaren. Denna transaktion krypteras och slås samman till ett block med andra samtidiga betalningar.

Detta block kontrolleras sedan av miners och det kontrolleras om det finns tillräckligt med Bitcoins på respektive konto och om betalningarna är korrekta. Därefter är processen klar och transaktionen valideras. Med Bitcoin kan detta ta tiotals minuter till flera dagar om många transaktioner äger rum samtidigt. Nätavgiften avgör också hastigheten. Om användaren betalar mer går överföringen snabbare.

Tjänsteleverantörer som BitPay används vanligtvis för att behandla dessa betalningar. Dessa företag fungerar som förvaltare och, när bitcoins har betalats, konverterar de till traditionella valutor till en fast växelkurs. De skickar sedan pengarna vidare till säljaren via banköverföring. BitPay får en transaktionsavgift för detta.

Bitcoin och skatter: Beskattas kryptovalutan?

Ur skattesynpunkt har bitcoins ännu inte betraktats som en valuta, varför handel inte är föremål för källskatt. Bitcoins är dock inte alltid skattefria. Två saker är viktiga när det kommer till beskattning: hur länge du ägde Bitcoins och den inkomst eller vinst du gjorde med dem. I regel ska du skatta på vinst från kryptovaluta.

Vad finns det för andra kryptovalutor?

Efter att bitcoin hade lagt en viktig grunden för kryptovalutor har fler och fler digitala valutor dykt upp de senaste åren. Dessa skiljer sig ibland mer och ibland mindre från originalet, som nu är 12 år gammalt.

De viktigaste kryptovalutorna förutom Bitcoin inkluderar:

1. Ethereum

Ethereum använder kryptovalutan Ether (ETH) och är främst känt inom uppstartsscenen för finansiering och används mycket där. Utvecklingsteamet ville använda denna nya kryptovaluta för att förbättra de gamla svagheterna i Bitcoin-blockkedjan. Ethereum har nu blivit den näst största kryptovalutan efter Bitcoin.

2. Ripple

Ripple är ett decentraliserat blockchain-nätverk för globala betalningstransaktioner, som kan använda vilken valuta som helst (fiat och kryptovalutor) stödjer. Dessutom fungerar systemet med den interna kryptovalutan XRP (kallad ”Ripple”). Detta används som värdelager eller som handelsmedium och är väsentligt för att genomföra betalningstransaktioner.

Acceptans av kryptovalutor

På grund av högkonjunkturen av bitcoin uppmärksammar också samhället, media och företag på kryptovalutor. Enskilda företag kan ge ett stort bidrag till att främja acceptansen av de nya valutorna. En av de senaste utvecklingarna i denna riktning är att PayPal vill göra det möjligt för sina kunder att handla med Bitcoins i framtiden. Paypal fungerar alltså som en plånbok för bitcoins.

Facebook har också rönt stor uppmärksamhet med sin kryptovaluta. Valutan ”Diem” (tidigare ”Libra”) är inte bara baserad på blockchain, utan också på den direkta kopplingen till den amerikanska dollarn.

Denna koppling gör kryptovalutan mindre volatil i värde, vilket är en stor fördel, speciellt jämfört med Bitcoin.Diem är tänkt att göra det möjligt för människor att enkelt betala direkt via appar och för att förenkla vardagliga betalningar. Samtidigt drar Diem också nytta av fördelarna med blockkedjan: högt dataskydd, samtidig transparens och en decentraliserad struktur. Ändå är Diem föremål för mycket strikta regler, som är viktiga för att centralbanker och regeringar ska acceptera den nya valutan.

Slutsats – Är Bitcoin en givande investering?

Trots den starka värdetillväxten kan Bitcoin inte rekommenderas som en långsiktig investering på grund av sin volatila natur. Även om Bitcoin är väldigt intressant och på allas läppar gör detta det också mottagligt för svårigheter och hackerattacker. En långsiktig utveckling är svår att förutse även för experter.

Dessutom är en investering i kryptovalutan högst spekulativ. En investering är bara vettig om du inte behöver de investerade pengarna till något annat. Bitcoin är alldeles för volatil för riktad tillgångsackumulering eller en säker finansiell investering, det vill säga den upplever många starka prishopp och prisfall på mycket kort tid. Oavsett vilket så är Bitcoin bara för mycket riskvilliga handlare som i bästa fall har viss teknisk kunskap och forskning.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

  • Hur man Aktiverar Google Pay i Telefonen – Betala med Mobilen

  • Vad är OTC-Trading? Handel över Disk för Värdepapper?

  • Gemensamt Konto för Par – så Fungerar det!

  • Hur Fungerar Börsen och Aktiehandel? En Introduktionsguide

  • Är Hemförsäkring Nödvändig?

  • Vad är Fondsparande? Fördelar och Nackdelar med Fondsparande

  • Vad är Nominell ränta? Förklarat!

  • Vad betyder inlösen?