ETF:er för Nybörjare – En Nybörjarguide till Börshandlade Fonder

ETF för nybörjare – de viktigaste frågor för ETF-sparplaner

Är ETF:er lämpliga för nybörjare? De börshandlade fonderna rekommenderas som en investering från alla håll – sparplanerna sägs också vara bra för nybörjare. Här kan du ta reda på vad det handlar om, hur du kommer igång och vilka fördelar och nackdelar med den här typen av investeringar är.

ETF för nybörjare – detta är viktigt att veta

ETF är en förkortning för Exchange-Traded Fund. Det är så kallade passiva indexfonder, på svenska mer kända som börshandlare fonder. ETF:n speglar utvecklingen av värdet på ett specifikt index. Detta innebär att alla aktier eller obligationer i det valda indexet kopieras till ETF:n. Beroende på leverantör kan metoden variera:

Replikationen är en exakt kopia av indexet – det vill säga alla aktier eller obligationer i exakt samma viktning som i indexet.

Optimering, å andra sidan, tillåter en individuell viktning, och inte alla aktier eller obligationer behöver överföras från det ursprungliga indexet.

Den stora skillnaden mot aktivt förvaltade aktiefonder är att posterna inte kontinuerligt bevakas, justeras och byts ut. Istället anpassas titlarna och positionerna till aktuell status för det underliggande indexet flera gånger per år i det så kallade rebalanseringsintervallet. Detta tillvägagångssätt gör inte bara ETF:er enkla att använda för nybörjare, de är också betydligt billigare än aktivt förvaltade aktiefonder.

ETF-inträde: Vilka index är möjliga?

Mindre eller specialiserade index är också möjliga utöver vandliga ETF:er, till exempel för

  • Artificiell intelligens
  • Hållbarhet
  • BioTech

Lovande är allt områden som för närvarande blir allt viktigare och kommer att ha ett avgörande inflytande på den globala ekonomin i framtiden.

Fördelar och nackdelar med ETF:er för nybörjare

Ingen investering har endast fördelar. Detta gäller även det enkla och flexibla investeringsalternativet i ETF:er. Här är en översikt över fördelar och nackdelar:

  • ingen fördjupad kunskap om aktiemarknadsutvecklingen nödvändig
  • ingen självavkastning
  • billigt eftersom det inte hanteras aktivt
  • Eftersom det inte sker någon omfördelning utvecklas ETF:er ganska trögt
  • kan likvideras när som helst
  • Utvecklingen av ETF:erna beror på det valda indexet och kan inte påverkas
  • Inte stor risk på grund av den breda spridningen i många företag (diversifiering)

Av dessa skäl är investeringar i ETF:er lämpligt för nybörjare som vill investera sina pengar över en längre tidsperiod: Om du till exempel är säker på att du inte kommer att behöva ett visst belopp inom de närmaste tio åren, kan du investera pengarna med liten risk låt det fungera för dig.

Du bör dock också vara tillräckligt flexibel för att kunna förlänga investeringstiden du själv har valt: om marknaden ser dåligt ut överlag bör du fortsätta att hålla i ETF:erna tills trenden börjar ta fart igen.

Ditt inträde i ETF-världen

Oavsett om du vill köpa ETF:er eller skapa en sparplan: I början är det öppnande av ett värdepapperskonto. Du behöver definitivt detta för att kunna handla med aktier. Du kan snabbt och enkelt öppna ett värdepapperskonto online med Avanza eller andra plattformar.

Egen portfölj, engångsköp av ETF eller sparplan?

Du kan skapa din egen portfölj om du vill ta itu med saken och investera tid. Detta gör att du kan köpa de ETF:er som passar dig bäst tematiskt, geografiskt och i termer av riskvärde. Det är dock väldigt få ETF-nybörjare som väljer detta alternativ.

Om du vill köpa ETF:er för en större summa eller skapa en sparplan beror på din ekonomiska situation och dina preferenser. Om du till exempel har en stor summa på ditt sparkonto och inte vill investera pengarna någon annanstans kan du köpa dina ETF:er i ett svep. Detsamma gäller om du har fått ett arv.

Sparplanen är särskilt lämplig för personer som har en vanlig inkomst men inget stort sparande att ha. Hos vissa leverantörer kan du teckna en sparplan för så lite som 250kr per månad. Även dessa små summor är spridda, så din risk för förlust är låg. Du kan välja att betala månadsvis eller kvartalsvis till din sparplan.

Egen portfölj: Investera självständigt i ETF för nybörjare

Om du vill sätta ihop din portfölj själv bör du se till att den är så diversifierad som möjligt: ​​Detta minskar risken. När du väljer ETF:er, se till att bolagen inte överlappar varandra. Med detta tillvägagångssätt är du helt fri att sälja enskilda föremål igen. Men det är också en av riskerna när du själv investerar i ETF:er som nybörjare: typen av investering utvecklar sin styrka under åren. Nybörjare som nervöst köper och säljer cykliskt gör lätt förluster.

Inträde i ETF med ett engångsköp

Om du vill investera en större summa bör du jämföra leverantörerna: det finns ett stort utbud. Det är därför bäst att dela upp summan som är tillgänglig för dig i mindre summor. Sedan kan du köpa olika ETF:er, helst väldigt olika varandra. Så här minimerar du risken för förlust.

ETF-sparandeplan för nybörjare

Har du inte tillgång till en större klumpsumma på en gång är en ETF-sparplan vettig. Du kan redan investera med små summor. Det som är bra är att du, beroende på din inkomst, inte kommer att märka investeringen på 250kr till några tusen kronor: det är en summa som du spenderar på samma sätt som till exempel på din månatliga telefonräkning.

Så fort du vant dig vid att dra av detta belopp månadsvis från det som regelbundet är tillgängligt för dig märker du det knappt längre. Men med denna investering säkerställer du att dina pengar kan arbeta. Särskilt den långsiktiga investeringen är ett värdefullt bidrag till deras pensionsförsörjning för många människor.

När är rätt dags att börja?

Detta är frågan ETF-nybörjare ställer sig om och om igen. Det otillfredsställande svaret är att det inte finns någon sådan tid. Du får ofta rådet att köpa lågt och sälja högt. Vad som är en chansning med enskilda aktier är omöjligt att säga med ETF:er som spänner över flera aktier: Vissa av dem handlas högt när du köper, andra är värda mindre vid tillfället. Allt detta kan förändras över tid.

Det mesta du kan göra är att se till att du inte köper ETF:er under toppfasen av en aktie. Det finns dock fortfarande en hel del spekulationer här: När ska denna topp vara? Ta en titt på resultatet för de fonder du vill kopiera och se om det finns regelbundna starka och svaga perioder. Men var försiktig: Det finns ingen garanti för att denna utveckling kommer att upprepas. Så i slutändan spelar det ingen roll när du köper dina ETF:er.

Hur många ETF:er är vettigt som nybörjare?

Eftersom det redan finns många olika aktier i en ETF, beroende på omfattning, räcker två till fem ETF:er. Det är bara viktigt att de är så olika och breda som möjligt, så att dina pengar investeras i så många olika regioner och sektorer som möjligt.

Hur hittar du rätt ETF för din portfölj?

Vilken ETF du ska köpa beror på dina personliga prioriteringar. Om du bara är intresserad av lågrisktillväxt kan du köpa en ETF som kopierar MSCI World aktieindex. Detta inkluderar aktier i de mest värdefulla företagen runt om i världen. Aktier i alla börsnoterade bolag i Tyskland finns däremot i DAX.

Om du vill investera dina pengar i bolag som är så hållbara som möjligt, leta efter lämpliga index. Sammantaget finns det mycket att vinna på att jämföra de olika leverantörerna och deras fokusområden. Det är upp till dig om du vill investera i teknik, i fastigheter, i råvaror – det är säkrast om du investerar i en så bred mix som möjligt.

Vad kostar ETF:er?

Till skillnad från handel med aktiva aktiefonder, med ETF:er behöver du inte betala någon som ombesörjer fondens underhåll.

Som ett resultat av detta är kostnaderna för ETF:er relativt låga: Du kan vara med från så lite som 0,5 procent av insättningsbeloppet – vilket är minst tre gånger mindre än med en aktivt handlad fond. Om ditt värdepapperskonto dessutom är avgiftsfritt bör du bara vara uppmärksam på kostnaderna för själva handeln: Här kan det finnas skillnader.

ETF-sparplan – spara månadsvis

Var och en beroende på vilka transaktionskostnader din plattform tar ut och hur du behåller pengarna tills du köper ETF:erna, olika insättningstakter kan erbjudas: ju oftare du sätter in pengar, desto oftare debiteras transaktionskostnader.

Pengarna kan dock fungera i ETF:n, medan de i andra fall knappast tjänar någon ränta på kontot. Så innan du bestämmer dig för vilken åtgärd du ska vidta bör du räkna ut vad som fungerar bäst för dig.

Många väljer ”månadssparandet” eftersom det är det enklaste för dem: Att överföra ett relativt litet belopp varje månad är lite annorlunda än att spara summorna på kontot i tre eller till och med sex månader och komma ihåg hela tiden att dessa pengar är spärrade är. Med många plattformar och banker kan du skapa en månatlig fondsparplan. Du kan många gånger ställa in ditt sparbidrag automatiskt varje månad och du behöver inte göra några manuella inköpsorder.

Slutsats: ETF:er är en vettig investering för nybörjare

Det är jämförelsevis okomplicerat att investera i ETF:er. Det finns många leverantörer som kommer att befria dig från uppdraget att investera. Om du diversifierar bolagen du investerar i kan din förmögenhet växa sakta men säkert. Liksom all aktiehandel är ETF:er inte utan risk, men det är mindre än många andra typer av investeringar.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

  • Hur man Aktiverar Google Pay i Telefonen – Betala med Mobilen

  • Vad är OTC-Trading? Handel över Disk för Värdepapper?

  • Gemensamt Konto för Par – så Fungerar det!

  • Hur Fungerar Börsen och Aktiehandel? En Introduktionsguide

  • Vad är Bitcoin? En Komplett Guide

  • Är Hemförsäkring Nödvändig?

  • Vad är Fondsparande? Fördelar och Nackdelar med Fondsparande

  • Vad är Nominell ränta? Förklarat!