En Jämförelse av Kreditkortstyper – Olika Kreditkort

I Sverige anses ett kreditkort för många vara ett förstahandsval för betalningar med månatlig fakturering av uppkomna kostnader.

Men det är inte det enda sättet ett kreditkort kan fungera. Utöver kreditkort finns det även betalkort, förbetalda kort, daglig debitering och revolverande kort. Dessutom finns det virtuella kreditkortet som en relativt ny typ av kort.

Vad dessa kort är och hur de fungerar har vi sammanställt åt dig i den här guiden. Så här håller du koll på de olika kreditkortstyperna.

Kreditkort – det mest populära kortet

Kreditkortet är en typ av kort som de flesta av oss förmodligen använder. Utgifter – inom de ramar som banken beviljar – anges på en totalfaktura på ett månatligt nyckeldatum som sedan ska betalas. Summan av dessa utgifter som uppkommit under en månad debiteras sedan i sin helhet.

Det avgiftsbelagda kreditkortet gör det möjligt för ägaren att ta ut en delkredit inom den fastställda gränsen vid varje emission och att betala av hela krediten en gång. Den fullständiga kreditgränsen kan sedan förbrukas igen när den har ”nollställts”.

Betalkort/ debet kort

Ett betalkort, även känt som debet kort är ett kort som är kopplat direkt till ditt bankkonto. Varje gång du handlar dras pengarna direkt från ditt bankkonto. Det finns ingen månadsvis deadline på vilken det totala beloppet debiteras. Detta har två fördelar: å ena sidan är kreditgränsen alltid fullt tillgänglig och å andra sidan är det bättre kontroll över utgifterna på bytesbalansen.

Exempel på betalkort är MasterCard Debit och Visa Debit. Det finns en liknande procedur med onlinebetalningstjänsten PayPal.

Förbetalt kort – Kreditkort med kredit

Ett förbetalt kort för betalning fungerar på samma sätt som en förbetald taxa från mobiltelefonleverantörer. Det förbetalda kreditkortet är utrustat med ett visst belopp från det aktuella kontot. Denna debiterade krediten kan sedan användas. Det finns ingen kreditgräns; betalningen avslutas när krediten är förbrukad eller inte räcker till för köpet.

Kontantkortet är därför lämplig för barn och unga som får sina fickpengar på det. Det är också lämpligt för semester, eftersom tjuvar bara kan spendera krediten. Förbetalda kreditkort utfärdas också till personer med dålig kreditvärdighet och en negativ Schufa-post.

Hybridkreditkortet

Hybridkortet är inte så välkänt i Sverige och därför inte så utbrett. Det ger dock vissa fördelar. Det fungerar som en hybrid mellan kontantkortet och betalkortet. Innehavare kan därför ladda kredit på kortet. Om detta är förbrukat är betalningar fortfarande möjliga, eftersom merkostnaderna debiteras direkt från det kopplade kontot. Användningen är tänkbara i företag, om utgifter för tjänsteresor är planerade i förväg, men resenärerna bör ges utrymme för oplanerade utgifter.

Revolverande kort – Val av hel- eller delbetalning

Med denna typ av kreditkort har användarna valet mellan en engångs, fullständig återbetalning av de senaste utgifterna och delbetalning. Hela betalningen fungerar som betalkortet och det finns ingen ränta.

Avbetalningar resulterar i avtalsenliga räntor som ofta ligger i tvåsiffrigt intervall. Vanligtvis 5 % till 10 % per månad, men ett visst minimibelopp (200kr, 500kr eller liknande) betalas. Användare bör kontrollera om räntan på lånet eller räntan på övertrasseringen på byteskontot är mer värd om det revolverande kreditkortet används.

Virtuella kreditkort – det virtuella kreditkortet

Ett virtuellt kreditkort görs i första hand för betalningar i nätbutiker, appar och andra tjänster tillgängliga via Internet. Som namnet redan avslöjar utfärdas inget fysiskt betalkort. Användare får endast de nödvändiga koder som spelar roll vid en betalning. Dessa är kortnumret, tillhörande kontrollsiffra och giltighetsdatum.

Dessa tre uppgifter räcker för onlinebetalningen. Du kan använda dessa kort på språng, t.ex. B. om du lägger till dem i den digitala ”plånboken” på Apple Pay eller Google Pay och sedan betalar med din smartphone. Detta gör det virtuella kreditkortet jämförbart med PayPal och liknande betalningstjänster.

 

Kreditkortstyper i översikt

Och här är en kort översikt igen så att du kan se individen kreditkortstyper i ett ögonkast kan jämföra vyer. Så här ansöker du till banken om precis det kort som passar dig:

 

Betalkort/debet kort: Betalkort som är kopplat till ditt bankkonto

Förbetalt kort: Kreditkort med kredit och ingen tillgång till det aktuella kontot.

Dagligt betalkort: Kreditkort med kredit och tillgång till kontot för överutgifter

Revolverande kort: Kreditkort med ett val av full återbetalning andra avbetalning

Virtuellt kort: Kreditkort utan fysiskt kort för online shopping och digital plånbok

Vi hoppas att denna guide har gett dig en bra inblick i kreditvärlden kort att ha. Besök vår blogg för fler insiktsfulla inlägg och användbara guider och guider. Om du letar efter ett lån rekommenderar vi att du använder vår lånekalkylator. Lycka till med ditt projekt!

 

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar