Strategier mot Inflation – Investeringstips mot inflation

Du kan uppnå fler avkastningsprocent med fonder och slå inflationen.

Här är hur man tar dra nytta av dina möjligheter utan att göra dem för stora

Ta risker

Kalkylen är enkel: Vill du behålla dina pengar behöver du för närvarande en relativt hög avkastning . Inflationen är för närvarande högre än på länge

Stigande trend på räntor

Ränta som åtminstone skulle kunna kompensera för värdeförlusten finns inte längre tillgänglig på samtalspengarkontot. Det betyder att du måste investera dina pengar på ett sådant sätt att de åtminstone kompenserar för inflationen. Annars kommer dina pengar bara att minska i värde.

De goda nyheterna:

Det finns många beprövade avkastningsorienterade strategier som kommer att ge du chansen att regelbundet uppnå vinster av detta belopp eller ännu mer. Och även som nybörjare som inte vill ta för stora risker. Det enklaste sättet är med fonder eller ETF:er, som gör jobbet med att välja aktier åt dig och sprida dina pengar över många aktier.

Det som avskräcker många som skulle vilja investera i fonder: utbudet är enormt. Tusentals fonder erbjuds. Då uppstår frågan omedelbart:

Var ska du börja? Vilka fonder passar dig? Och vilken kommer sannolikt att ge dig den avkastning du vill ha? En hel del kommer sedan ut för att valet är för stort.

Vår lösning:

Arbeta med en strategi som ger dig riktlinjer för dina val. På så sätt begränsar du antalet möjliga köpkandidater till ett hanterbart antal, du har tydliga kriterier för eller emot att investera i en specifik fond och kan därför lättare fatta beslut. Och framför allt: du slipper det r på.

Så ditt första steg är att hitta en rätt strategi. Det finns många av dem. Här är fyra exempel på aktuella och relativt lätta att följa strategier som du bör titta närmare på:

Strategi 1: Investera i länder och regioner du tror på

Det är alltid en bra idé att investera där du kan . Dessutom finns det otaliga fonder i aktiefondernas värld som fokuserar på aktier från specifika länder eller regioner.

Exempel:

Om du är säker på att framtiden ligger i Asien, hitta en fond för nästan varje land och region som kommer att ge vinst om aktierna i den regionen stiger.

Strategi 2: Trender

Exempel:

Du är övertygad om att digitalisering är stor framtidstrend och att företag från tekniksektorn kommer att uppleva störst tillväxt. Investera sedan i teknikfonder som fokuserar på de största i branschen eller på delområden

Leverantörerna reagerar också väldigt snabbt med nya sektorfonder när de finns på aktien utbyte det finns nya trender. På senare tid har till exempel cannabis- eller hampabestånd eller vätebestånd varit mycket populära. Med en lämplig fond kan du försöka göra vinster här i trenden utan att behöva välja enskilda aktier.

Investeringsexperter rekommenderar gång på gång att inte bara investera i en tillgångsklass som aktier. Även obligationer, råvaror eller ädelmetaller bör köpas för att minimera risker med en välbalanserad, blandad portfölj och för att öka vinstmöjligheterna, enligt experterna. Det är här som nykomlingar till investeringar snabbt tappar koll och blir därmed avskräckta. Det är därför ett alternativ blir allt populärare:

Strategi 3: Blandfonder

Namnet ger redan en tydlig fingervisning om vad det handlar om: fonden investerar i olika investeringar. I de flesta blandfonder handlar det främst om aktier och obligationer, men ofta tillkommer ädelmetaller eller fastigheter.

Säkerhetsidén bakom:

Om det till exempel inträffar en krasch på aktiemarknaden kommer blandfonder att klara sig relativt väl tack varae diversifiering. Förlusterna är begränsade eftersom fonden även innehåller obligationer och eventuellt ädelmetaller som kan mildra eller kompensera för förlusterna på aktierna.

Dessutom lovar förvaltarna att reagera varierande på de olika marknadsfaserna: Om exempelvis börserna är i en uppåtgående trend ökar andelen aktier. Å andra sidan, om en krasch är nära förestående, säljs aktier och ersätts med andra investeringar.

Fördelen för investeraren är uppenbar: Man behöver inte känna till alla olika investeringar som hör hemma i en balanserad portfölj. Man lämnar helt enkelt urvalet och mixen till proffsen inom fondförvaltning.

Strategi 4: Utdelning istället för ränta

Om du inte får någon mer ränta på ditt konto kan du hitta ett alternativ i utdelning. Investeraren köper endast aktiefonder som är specialiserade på företag med höga utdelningar. Dessa fonder fokuserar på offentliga företag som betalar hög utdelning i intervallet 3 till 5 % av deras aktievärde.

Fördelen är uppenbar: Dessa vinstutdelningar ensamma kan kompensera för inflationen. Om kursen på dessa aktier och därmed fonden stiger vinner investeraren två gånger: genom utdelningarna och kursvinsterna.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar