Säkerhet vid Digitala Betalningar – Håll dig Säker vid Onlinebetalningar

Att hålla huvudet kallt när du handlar är inte bara vettigt för att undvika onödiga spontana köp under den stora specialerbjudandedagen på internet. Innan du klickar på beställningsknappen bör du också ta dig tid att kontrollera om allt verkligen är säkert och korrekt. Den som är för slarvig när han letar efter fynd på internet tar onödiga risker.

Det säkraste sättet att betala för att handla online

Vill du beställa på faktura?

Då betalar du först när du har fått ditt paket och är säker på att du inte vill returnera varan. Det enda problemet: ”Beställ på faktura” är dyrt och tidskrävande för näthandlare. Många erbjuder inte en beställning på faktura, åtminstone inte för nya kunder. Däremot har fakturaköp blivit allt vanligare i och med tjänster såsom Klarna.

Om fakturaköp inte finns tillgängligr måste du välja ett av de andra alternativen. Det vanligaste är kreditkortsbetalning. Ange alltid kreditkortsnummer, utgångsdatum och kortets säkerhetsnummer. Faran: Alla som känner till dessa uppgifter kan för närvarande fortfarande göra inköp under ditt namn och med ditt kreditkort – om inte mobilt bank id krävs.

Under de senaste åren har det skett en förändring i detta avseende. Idag använder betallösningar ett extra säkerhetssteg för kortbetalningar. I Sverige kommer detta i form av mobilt bank id.

I andra länder kan det vara ett bekräftelse-SMS på din smartphone– och först då går betalningen igenom.  Processen kallas 3D Secure. Kreditkortsnummer, utgångsdatum och kortsäkerhetsnummer räcker då inte längre för att skicka beställningar i ditt namn.

Det betyder: Var vaksam och se till att din data inte hamnar i orätta händer . Följande 4 tips hjälper dig.

Tips 1: Med Betala med din mobiltelefon i webbutiken

Använder du redan mobilbetalning, till exempel med Google Pay eller Apple Pay och din smartphone? Detta är inte bara praktiskt i kassan när du håller din mobiltelefon mot kortläsaren för att göra snabba och kontaktlösa betalningar.

Fler och fler återförsäljare erbjuder möjligheten att betala för onlinebeställningar med mobilbetalning med din smartphone. Säkerhetsfördelen: Du lämnar inte ut dina kreditkortsuppgifter alls. Näthandlaren får inte denna känsliga information eftersom betalningen behandlas via den mobila betaltjänsten, där du har angett dina kreditkortsuppgifter en gång.

Tips 2: Skydda mot falska butiker

Innan du lämnar ut dina uppgifter bör du också ta en titt på nätbutiken. Det dyker ständigt upp massa falska butiker. Sådana falska butiker lockar kunder med oslagbart billiga erbjudanden och får tillgång till deras data vid beställning, men skickar aldrig de utlovade varorna.

Innan du beställer från en webbutik som du inte känner till ännu, googla på dess namn innan. På så sätt kan du oftast snabbt få reda på vilka upplevelser andra kunder har haft. I informationsavsnittet på butikens hemsida kan du också få ytterligare indikationer på om de verkar seriösa och professionella.

Om något verkar konstigt för dig eller om du inte kan hitta någon information på Internet är det bättre att avstå från det förmodade fyndet och beställa någon annanstans.

Tips 3: Ange aldrig din PIN-kod

När du betalar med kreditkort, ange krediten kortnummer, utgångsdatum och kortsäkerhetsnummer, men aldrig din personliga PIN-kod. Om en webbutik ber om kort-PIN vid beställning, avbryt processen omedelbart. Eftersom PIN-koden inte alls behövs för onlinebetalningar är det mycket troligt att du har att göra med en tvivelaktig webbplats.

Tips 4: Handla inte i hotspot

För att vara på den säkra sidan bör du inte skicka dina beställningar inklusive kreditkortsdata så snart du är ansluten till internet via en hotspot. Ha denna säkerhetsåtgärd i åtanke när du är ute och går.

Hackare eller kriminella kan registrera hela datatrafiken i hotspot-nätverk (allmänna nätverk) utan operatörens vetskap. Det betyder: Allt som hotspot-användaren går in i och tar emot på webbplatsen kan spioneras ut – inklusive inmatning av lösenord eller kreditkortsdata.

Om du vill beställa och betala för något på språng, använd alltid din smartphones dataanslutning via mobilnätet. Då är man inte i ett offentligt nätverk, som i princip är öppet för alla och kan avlyssnas av kriminella utan några större problem.

Om du följer dessa tips när du handlar online står ingenting i vägen för en framgångsrik onlineshopping. Vi hoppas att du gillar fyndjakten.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

  • Hur AI-skrivverktyg kan Spara Företag Pengar Genom Effektiviseringar

  • Vad är Inflation? En Komplett Guide

  • Vad är en Mobilbank? Så Fungerar det!

  • Strategier mot Inflation – Investeringstips mot inflation

  • Är SEPA Autogiro Säker? Allt du bör Veta!

  • Bör man ha ett Gemensamt konto som Gifta? Delad Ekonomi vid Giftemål

  • Vad är Inflation? Varför blir allt Dyrare?

  • Hur du tar dig ur Skuld – Bästa Tips & Råd