Hur du tar dig ur Skuld – Bästa Tips & Råd

Den som har lånat pengar, tagit lån eller ansträngt sitt kreditkort behöver då och då hjälp att jobba bort skuldberget. I det följande har vi listat olika tips för att bli av med dina skulder.

Här är en början i kampen mot att bli av med dina skulder.

Ta dig ur skuld med dina egna ansträngningar

Särskilt med en liten mängd skulder är det fullt möjligt att göra framsteg själv med några korta och relativt enkla insatser. Det är inte alltid nödvändigt att ansöka om konkurs eller anlita en skuldrådgivare. Ibland räcker en hushållsbok för din mycket personliga budget, tillsammans med vissa besparingar och extra inkomster.

Skuldsanering: Samla dina lån

Det låter kanske konstigt till en början men du kan också bli skuldfri med ett lån genom att samla dina låna till ett ställe. Du bör överväga detta alternativ, särskilt om du har olika små betalningar inklusive räntor hos flera företag, kreditinstitut och banker.

För att istället för att betala en ansenlig ränta utöver många småbelopp så håller du alltid överblicken med ett skuldsaneringslån.

Dessutom betalar du bara ränta på en stor summa och inte på många små. Det lönar sig.

Skuldsanering istället för personlig konkurs

Personlig konkurs eller företagskonkurs bör endast väljas som en sista utväg när andra åtgärder inte längre hjälp. Men innan dess finns det fortfarande ett antal insatser du kan göra; en skuldreglering, till exempel. Som en del av detta avslöjar du din ekonomiska situation för dina fordringsägare och ber om reducerad återbetalning.

Till exempel, vid borgenärsfordringar på 100 000 kr, kan en återbetalning på endast 50 000 kr avtalas med offentliggörande av ekonomin. Varför skulle borgenärer acceptera ett sådant erbjudande? För om gäldenären ansöker om konkurs får man räkna med att få ännu mindre eller till och med ingenting alls. Så om du kan bevisa att den fullständiga återbetalningen av skulden skulle innebära ruin, kan skuldbeloppet tendera att minska.

Få hjälp och bli av med skulder

Om du plågas av skulder och inte klarar av en hushållsbok på egen hand, då ska du inte tveka och söka hjälp. Hjälpföreningar, ekonomisk rådgivning och liknande kontaktpunkter kan vara väldigt värdefullt. Dessa hjälper till att fastställa alla skulder och att upptäcka besparingspotential.

Om möjligt kan det också hjälpa om du ser dig om efter ett deltidsarbete – om du har tid. Åtminstone för den tid då skulderna ska betalas av kan ett sådant deltidsarbete hjälpa till att inte varenda öre behöver sparas ur munnen.

Slutsats

Ett liv utan skuld är ett liv med mindre stress och ångest. Därför bör utgifterna alltid vara mindre än inkomsterna. I ekonomiska svårigheter där detta inte kan garanteras finns det några knep för att undvika skuldfällan. Om budgetboken, en översikt över inkomster och utgifter, ett deltidsarbete eller andra ”enkla” åtgärder inte längre räcker till bör hjälp sökas.

Professionell skuldrådgivning av finansiell rådgivare resp. andra företag kan ge ytterligare ekonomiska medelinsatser. Sök därför efter skuldrådgivning i form av en förening som kan hjälpa till utan kostnad eller skjuta upp räkningen till efter att skulden är betald. Om det inte finns något hopp efter flera års assistans bör insolvens ses som ett alternativ.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar