Vad är ett Betalkort? Debetkort Förklarat!

Denna typ av kort har många namn. Betalkort debetkort är vanliga termer. Bankkort är en term som många använder när de talar om denna typ av kort.

Även ”kreditkort” kan felaktikt användas när man menar just betalkort.

I den här guiden får du lära dig vad ett betalkort eller debetkort är.

Vad är ett betalkort och hur fungerar detta kreditkort? All information om betalkort finns i den här guiden. Förutom fördelar och nackdelar har vi också en jämförelse med det vanliga kreditkortskreditkortet redo.

Vad är ett betalkort/debetkort?

Det engelska ordet debet står för ”direktdebitering” eller ”debetpost”.

För så kallat debetkort eller betalkort innebär detta att bankkontot är kopplat till kortet och debiteras direkt varje gång du handlar. Det finns ingen månadsdeadline som det gör med ett kreditkort. När du handlar med ett betalkort gör du det alltså med dina egna pengar.

Du kanske redan är bekant med en liknande procedur för att direktdebitera pengar via en betaltjänst såsom PayPal eller en annan e-plånbok. Med ett kreditkort ligger kortgivaren ute med betalningarna omkring en månad eller två (vanligtvis) och efter detta ska du betala tillbaka totalsumman för alla köp du har gjort under en viss period. Med ett betalkort, däremot, dras varje enskilt belopp från ditt bankkonto varje gång du handlar någonting.

Betalkreditkortet erbjuds till exempel av Mastercard och Visa; där heter erbjudandena ”MasterCard Debit” och ”Visa Debet”. Men även andra leverantörer har en sådan modell och några alternativ i sitt sortiment.

Fördelar med ett betalkort/debet kort

Nu vet du hur ett betalkort fungerar. Det här sättet att betala med kort har vissa fördelar. Dessa är de viktigaste fördelarna med betalkort i ett ögonkast:

Bankkortskreditkortet samlar inte på sig avgifter som debiteras på en gång På så sätt uppstår inte skulder eller dålig kreditvärdighet.

  • Du spenderar bara pengar du har
  • Du undviker dyra räntor och avgifter
  • Du undviker att hamna i skuldfälla
  • Du får bättre kontroll över din ekonomi och hur mycket pengar du har att handla för

Gratis kreditförfrågan: Behöver du mer pengar?

Finns det en stor utgift i ditt liv som du inte har möjlighet att betala direkt från ditt bankkonto med ett betalkort? Detta är en av de främsta anledningarna till att folk väljer att använda kreditkort. Kreditkort innebär att kortgivaren ligger ute med pengar och ger dig en kredit i form av ett belopp som du tillåts spendera under en viss period, oftast per månad. När du handlar med ett kreditkort blir det i praktiken en skuld som du är skyldig kortutgivaren.

Fördelen med detta är att du kan hantera oväntade utgifter. Nackdelen är naturligtvis att du kan betala höga räntekostnader och avgifter.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar