Första Stegen för Framgång på Börsen – Tips & Råd

Så här går de första stegen på börsen till för framgång: Med dessa 3 enkla strategier minimerar du din risk och ökar din chans för att lyckas.

I takt med att räntan vad så låg sökte sig allt fler till investeringsmöjligheter! Och då uppstår den avgörande frågan omedelbart: ”Hur kan jag växa mina pengar utan att ta stora risker?” Här är tre värdefulla strategier för att komma igång:

Strategi 1: Lägg inte alla ägg i en korg

Det finns ett misstag som många begår – nya investerare i synnerhet: De satsar allt på ett kort. Du har fått ett säkert tips på en säkerhet från en bekant eller någon hemsida. Och sedan lägger många nykomlingar hela det tillgängliga investeringsbeloppet på detta kort enbart. Om det inte går som planerat efteråt blir det i värsta fall en rejäl förlust.

Det betyder för dig: Satsa alltid på en balanserad blandning av olika system. Säkrast är det om du investerar i fonder med många olika värden. Så risken fördelas automatiskt!

Strategi 2: Låt proffs göra jobbet!

Alla som satsar på enskilda aktier gör ofta riskabla satsningar. Å andra sidan minimerar de som diversifierar brett och har många olika aktier från olika sektorer eller länder i sin portfölj riskerna. Däremot når privata investerare snabbt sina gränser här: det tillgängliga investeringsbeloppet räcker helt enkelt inte för att köpa motsvarande antal aktier.

Du köper aktier i fonden i den storlek som passar dig. Detta är också möjligt med mindre investeringsbelopp, ofta även med månatliga sparplaner från 250kr. Fonden investerar i sin tur i aktier från hela världen eller Europa eller replikerar ett aktieindex.

Detta gör att du kan investera i dussintals eller till och med hundratals olika aktier, även med ett mindre belopp. Detta gör att du kan dra nytta av riskspridning. Starka kursfluktuationer eller förluster i enskilda aktier är inte längre skrämmande.

En annan fördel med fonder framför enskilda aktier: Du behöver inte sköta urvalet själv. För att hitta rätt aktier för din egen portfölj kan vara tidskrävande och svårt. Den som köper fondandelar överlåter detta krävande arbete till de fondförvaltare som har relevant specialistkunskap och erfarenhet. Dessutom får fondbolagen mycket förmånligare villkor vid köp eller försäljning.

Särskilt många investerare använder indexfonder (ETF). Det är fonder som replikerar ett index. Sådana fonder har lägre avgifter och tillägg.

Strategi 3: Köp på autopilot till ett lågt snittpris

Fondsparplaner är ett investeringsalternativ som nybörjare använder för att minimera riskerna. När de väl har ställts in fungerar de på autopilot. Till exempel, medan investeringar direkt i aktier och många andra investeringar kräver tid och mer expertis, kan en fondsparande plan skapas en gång och ofta köras under lång tid utan behov av arbete eller engagemang.

Med en fondsparplan investerar du inte en stor summa i en investeringsfond på en gång. Du köper fondandelar regelbundet – till exempel månadsvis – för ett fast belopp. Detta fungerar automatiskt som en stående order: du ställer in sparplanen en gång, anger önskat månatligt investeringsbelopp och fonden eller fonder som du vill investera i. Aktier köps sedan månadsvis på ett nyckeldatum för detta belopp.

Många investerare anser att detta vanliga styckköp är bättre ändå på grund av kostnaden -genomsnittlig effekt med vilken du använder de fruktade kurssvängningarna på aktiemarknaden till din fördel:

Med en fondsparande plan och en fast investering belopp, köper du mer till lägre priser. Till högre priser köper du färre aktier. Sammantaget resulterar detta i ett genomsnittligt pris för sparplaner. Du undviker faran att komma in i fel ögonblick, d.v.s. komma in med en större summa när priserna är höga.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

  • Hur man Aktiverar Google Pay i Telefonen – Betala med Mobilen

  • Vad är OTC-Trading? Handel över Disk för Värdepapper?

  • Gemensamt Konto för Par – så Fungerar det!

  • Hur Fungerar Börsen och Aktiehandel? En Introduktionsguide

  • Vad är Bitcoin? En Komplett Guide

  • Är Hemförsäkring Nödvändig?

  • Vad är Fondsparande? Fördelar och Nackdelar med Fondsparande

  • Vad är Nominell ränta? Förklarat!