Betala av din kreditkortsskuld med ett Privatlån – Tips & Råd

Har du kreditkortsskulder? Eller tappar du långsamt koll på flera kreditkort och vill hellre leta efter ett billigare alternativ? Här är några av fördelarna med att låna och hur det kan hjälpa dig att minska din kreditkortsskuld.

Av följande skäl är det definitivt värt att betala tillbaka kreditkortsskulder med en fast betalningsplan, det vill säga ett avbetalningslån:

Ett konsolideringsån visar sig vara billigare: Medan kreditkort tenderar att ha en ränta på upp till 12 %, är denna ränta oftast som högst omkring  9 % för privatlån. Således, tack vare den lägre räntan är de totala kostnaderna lägre för den senare, vilket i slutändan sparar pengar.

Att konsolidera dina kreditkortsskulder med ett privatlån

Istället för att blanda ihop skulder på flera kreditkort kombineras och ersätts dessa tack till ett lån. Eftersom endast en månadsavbetalning behöver betalas för lånet i efterhand minskar detta en förlust av kontroll över kreditkortsskulden.

Fast betalningsplan tack vare konstant ränta

Den enda månadsavgiften som fortfarande ska betalas kvarstår för lånets löptid samma belopp och tillåter därmed en fast betalningsplan för återbetalningen i förskott.

Ränta på lån och kreditkort

De olika räntorna på kreditkort och privatlån har en betydande inverkan på månadslånet betalning. Med kreditkort är räntorna vanligtvis mycket höga på över 10 % och kan vara upp till 12 %, vilket är fallet med kreditkorten Mastercard, Visa och American Express. Den effektiva räntan för många kreditkort brukar ligga omkring 12%.

Privatlån visar sig alltså vara cirka 6 % billigare än kreditkort i genomsnitt.

En sådan skillnad kan ha en betydande inverkan på månadsräntan och därmed minska det totala beloppet med ganska mycket . Om du istället för att fortsätta betala höga räntor för ett eller flera kreditkort tar ett lån till lägre ränta behöver du bara betala en lägre ränta för det. Detta gör återbetalningen enklare och gör att du också kan spara pengar.

Från vilket belopp är det bättre att ta ett privatlån?

Kreditkort är lämpliga för att betala för mindre utgifter, men kan visa sig vara dyra och medföra en större risk för skuldsättning. Ett personligt lån är vettigt från ett öppet belopp på mer än 50.000kr på kreditkort i mer än 3 månader. Vi rekommenderar också att du tar ett lån för större utgifter som du vet i slutändan kommer att uppgå till mer än 50.000kr, istället för att betala alla kostnader med kreditkort. Eftersom du då måste betala tillbaka mindre ränta på ett lån kommer finansieringsmetoden att visa sig vara billigare.

Lån vs. kreditkort – skillnader i finansiering

Med en lånekonsolidering elimineras alla utestående skulder sammanfattade och reglerade tack vare att ett privatlån tagits. Därefter återstår endast en månadsbetalning, vilket visar sig vara billigare och mer praktiskt på grund av följande skillnader mellan de två finansieringsmetoderna.

Belopp och löptid för lån och kreditkort

Med ett kreditkort är den övre gränsen vanligtvis 30 000 per månad eller beroende på inkomst mer. Endast ett minimibelopp på 500 per månad krävs för återbetalningen för vissa kort. Det finns inte heller alltid någon gräns för löptiden.

Med ett privatlån är maxbeloppet som kan lånas mycket högre och lämpar sig därför för att betala större summor såväl som för att betala av kreditkortsskulder. Ett vanligt privatlån kan ofta sträcka sig mellan 50.000 och 500.000 eller mer. Detta med flexibla villkor på 6 till 120 månader, vilket möjliggör noggrann planering av återbetalningen.

Återbetalning på lån och kreditkort

Återbetalningsprocessen för kreditkort skiljer sig också från den för lån. Med det förstnämnda kan det se ganska olika ut beroende på leverantör och kan ta väldigt lång tid trots små belopp som ska betalas.

Eftersom det inte finns någon fast ränta att betala med kreditkort resulterar detta snabbt i att man förlorar kontrollen över beloppen som ska betalas. Dessutom, när flera kreditkort används för att betala för små månatliga utgifter, blir det svårt att hålla reda på och undvika ökande skulder, vilket kan öka risken för överskuldsättning.

Tvärtom, ett lån återbetalas dessutom under en viss tid, under vilken en fast ränta ska betalas varje månad. Detta förblir samma belopp från början och gör att du kan planera dina månatliga utgifter. Det är alltid möjligt att betala tillbaka ett belopp som är högre än månadslånets amortering, men det krävs oftast en omprövning för att få ned amorteringen. Dessutom, genom att betala av saldot i förtid på ett lån, får du tillbaka eventuella räntor som skulle ha uppstått, så att du sparar.

Som du kan se ger ett privatlån kontra kreditkort vissa fördelar, speciellt om du har kreditkortsskulder. I så fall kan det vara klokare att konsolidera dina kreditkortsskulder med ett privatlån.

By Richard Jonsson

Lämna ett svar

Relaterade artiklar

  • Är Krediter Lån? Allt du bör Veta!

  • Vad är Små Krediter? Komplett Guide

  • Är Bolån en Kredit? Förklarat!

  • Vad är Reporänta? Förklarat!

  • Vad är en Kreditgaranti? Förklarat!

  • Är det bra att inte ha Lån på Huset?

  • Vad är en Kreditgivare? Komplett Guide

  • Vad är en Kreditförlust? Förklarat!