Vikten av ett lånelöfte

Att vara spekulant på en bostadsrätt eller en villa är otroligt spännande; att gå på ett antal visningar är både roligt och nödvändigt för att komma fram till vad det är man söker. I samband med detta är det mycket man behöver hålla reda på. En av de viktigaste, eller i alla fall största, sakerna att tänka på är finansiering. Det är mycket få människor som har möjlighet att betala kontant för sin nya tilltänkta bostad, så här gäller det att säkra likviditeten så tidigt man kan. Efter det att visningen är över börjar processen med budgivning nästan direkt. Har man då inte ordnat ett lånelöfte från banken eller lånegivaren är det oerhört osäkert att buda på något överhuvudtaget.

Ett lånelöfte är precis vad det låter som; ett löfte om att få låna pengar. Detta skaffar man hos det låneinstitut man vill använda sig av och som garanterar dig det lån ni kommit överens om när du väl hittar den bostad du önskar köpa. Beskedet får du i regel snabbt. Självklart är detta en enorm trygghet för dig som köpare. Samtidigt ger det dig något att hålla dig efter, vilket kan vara bra om budgivningen skulle dra iväg ordentligt.

När du ansöker om lånelöfte är det bra att du på förhand undersöker marknaden, så att du har koll på priser med mera på de objekt som finns i det område där du önskar köpa. Här är det också värt att tänka till lite extra, så att du lägger på lite mera ifall du önskar renovera - eller om du tänkt passa på att byta bil samtidigt. Räntorna för bolånen är de lägsta man kan få samtidigt som amorteringstiden är mycket lång, så det är lika bra att fundera några varv extra innan du kontaktar låneinstitutet. När du vunnit budgivningen för ett objekt meddelar du enkelt och smidigt banken detta. Men du, glöm inte att jämföra de olika lånegivarna genom att använda en jämförelsesajt - detta tjänar du både tid och pengar på!