Behöver du låna pengar?

Det finns en rad olika anledningar till att man som företag eller privatperson behöver låna pengar. I både fallen handlar det om behovet av kapital, fast förstås på olika sätt. Ett företag kan behöva likviditet för att utöka sin verksamhet eller för att ha en buffert som täcker oförutsedd orderingång, medan en privatperson behöver låna till ett specifikt inköp. Här ska det tittas på de olika varianterna av lån som finns just för en privatperson.

Privatlån

Ett privatlån kan förekomma i olika skepnader, där det främst handlar om skillnaden i säkerhet. De lån som tas utan säkerhet har som regel en bra bit högre ränta än de som erbjuder lånegivaren säkerhet. Ett privatlån kan man ta av en mängd olika anledningar. Kanske behöver man ett mindre lån till renovering av bostaden, som kontantinsats vid ex. en husaffär, till en efterlängtad resa, ett bröllop eller något helt annat. Ansöker om lånet gör man enkelt och smidigt online och man får i regel snabbt svar om krediten gått igenom eller ej.

Eftersom det skiljer mycket vad gäller kostnader, räntor och villkor mellan olika lånegivare sparar man både tid och pengar genom att använda sig av en jämförelsesajt. Där kan du enkelt få en överblick, så att du får hjälp att välja den lånegivare som passar dig bäst. Tänk här på att inte enbart jämföra den ränta som de olika bolagen erbjuder; viktigt och avgörande är också andra kostnader som utgör den så kallade effektiva räntan. Bland kostnaderna hittar man exempelvis uppläggningskostnad för lånet och avi-avgifter. Den senare kan alltid förminskas eller fås bort helt genom att ansöka om autogiro. Det belopp man maximalt får låna varierar och beror bland annat på din inkomst.

Bolån

När man ska låna till en bostad är det ett bolån som gäller. Man får låna upp till maximalt 85 % av bostadens pris och vanligt var tidigare att lånet hade olika delar. Tidigare skilde man mellan bottenlån och topplån, där det senare användes till de 10 - 15 % som återstod av lånet upp till max lånat belopp. Eftersom den maximala lånegraden har ändrats har dock topplånet som möjlighet försvunnit. Numera får man ansöka om ett privatlån, eller blancolån, för resterande summa.

Ett bolån har marknadens lägsta räntor och kan antingen vara rörligt eller fast, med avseende på räntan. Vilken variant man önskar bestämmer man själv. Har bolånet flera delar kan man bestämma detta individuellt; man kan exempelvis bestämma att ena delen ska vara rörlig och den andra fast på exempelvis 5 år. Detta för att sprida riskerna med tanke på eventuella räntehöjningar, som alltid kan vara lite oförutsägbara.

Bolånet ansöker man om, precis som alla andra lån, online. Du får då i princip direkt veta om du är godkänd eller inte. Detta är den snabbaste vägen att gå för att låna. Med tanke på att räntan är lägre än på andra lånetyper kan du passa på att tänka till lite extra när du ansöker om lånet; du kanske vill passa på att låna lite extra till renovering av nya bostaden, eller lägga till lite för köp av en bil eller något annat. Många väljer också att låna till att slutbetala ett lån som har högre ränta. Här kan man med andra ord tänka på en rad olika sätt och det är väl investerad tid att fundera igenom detta både en och två gånger innan du bestämmer dig.

Glöm inte att jämföra de olika låneinstituten på en jämförelsesajt för lån innan du slår till. Där får du också värdefull information om annat än räntenivån, så som extra kostnader som tillkommer. Detta kan göra stor skillnad i slutändan och är väl värt att se över precis som allt annat.

Billån

Precis som termen antyder så handlar det här om att ta ett lån för att finansiera din nya eller begagnade bil. Ett billån kan se ut på olika sätt, beroende på hur du väljer att lägga upp det. Antingen kan du ha traditionell amortering, där summan betalas ned till noll, eller ett lån där det sätts ett så kallat restvärde på den bil du köper. I det senare fallet slutbetalar du inte bilen, men det kan göra stor skillnad i månadskostnad. I många fall när du tar ett billån behöver du inte någon ytterligare säkerhet för lånet; säkerheten sitter oftast i den bil du köper.

Ett billån kan oftast läggas upp i allt från ett till sju år, även om det finns vissa variationer här. Undersök alltid villkoren vad gäller uppläggningskostnad och eventuella avi-avgifter. Allra bäst brukar vara att ansöka om autogiro så tidigt du kan, för att få ned den totala kostnaden. Räntan på ett billån kan också variera mycket, så jämför alltid de olika låneinstituten med hjälp av en jämförelsesajt. Dock brukar räntan vara förmånligare än motsvarande för ett privatlån, så överväg detta i första hand när du planerar att låna till bil.