Låna med låg ränta

Det finns många anledningar till att ta lån. Ibland är det väldigt bråttom att få ut likviditet, om det exempelvis har hänt något oförutsett som man behöver snabba pengar till, medan det ibland inte är något brådskande. Det är just de snabba pengarna som oftast är förknippade med en högre kostnad; i dessa fall är det som regel SMS-lån som gäller med en ganska hög räntekostnad som följd. Är det en låg räntesats man är ute efter handlar det om andra typer av lån och dessa ska vi titta närmare på här nedan.

Billån

Ett billån förutsätter naturligtvis att det är en bil du ska köpa. Bilen kan vara antingen helt ny eller begagnad. När du väljer att ta ett billån har du möjlighet att antingen välja rak amortering ned till noll, det vill säga där bilen är helt slutbetald, eller ett lån med så kallat restvärde. Lånet med beräknat restvärde drar nytta av bilens andrahandsvärde och själva amorteringen baseras helt på detta. Enligt lag lägger man minst 20 % kontant vid ett billån. Behöver du låna till kontantinsatsen, eller om du för den delen vill låna till hela beloppet direkt, är det ett privatlån som gäller. Privatlånet har som regel en högre ränta än billånet.

Bolån

Den allra lägsta räntan hittar du på bolånen. Detta är lån som löper under mycket lång tid, 50 år är inte ovanligt, och räntan här ligger oftast flera procent under billånet. Du får belåna maximalt 85 % av bostadens pris, vilket innebär att resterande 15 % får lösas på annat sätt.

Jämför dina lån

Det viktigaste jobbet för den som ska ta ett lån är att jämföra de olika lånegivarna som finns. Det skiljer mycket mellan olika lånegivare vad gäller räntor, villkor och avgifter. De jämförelsesajter som finns låter dig snabbt och enkelt veta vilket låneinstitut som är mest förmånligt för dig.