Lån utan säkerhet

När man ska låna pengar är det fördelaktigt att ha någon sorts säkerhet. Det kan vara något som långivaren kan tvinga låntagaren att sälja om låntagaren inte kan betala lånet. Exempel kan vara t.ex. en bostad, en bil, en båt eller liknande. Ett lån som backas upp av en säkerhet ger lägre ränta, eftersom det innebär lägre risk för långivaren än om låntagaren inte har någon säkerhet.

Ett annat sätt kan vara att någon annan kreditvärdig person går i borgen för en, d.v.s. står som ansvarig att betala lånet om ordinarie låntagare inte kan göra detta.

Lån utan säkerhet blir enligt förklaringen ovan dyrare eftersom långivaren tar en större risk. Dock behöver låneräntan utan säkerhet inte bli extremt hög. Vilken utlåningsränta man kommer överens om mellan långivare och låntagare beror på fler faktorer. Har låntagaren i övrigt en stabil ekonomi? Vilka andra skulder har låntagaren? Har låntagaren en fast anställning på ett stabilt företag? Hur ser övrigt sparande ut?

Den låntagare som har bra svar på frågor kring ekonomin och har ordning på sina papper kan förhandla sig fram till en bra låneränta även utan säkerhet.

Ett ytterligare sätt att sänka låneräntan är att ta s.k. medlemslån, om man t.ex. är med i en fackförening eller liknande. Då finns ofta förmåner att få genom en kollektivt framförhandlad ränta.

Idag finns många tjänster på nätet som kan hjälpa till med låneansökningar för lån utan säkerhet. Man kan dels själv söka på olika jämförelsesiter och hitta listräntor för olika belopp, dels kan man få hjälp med själva låneförfrågningarna och få erbjudande från olika låneinstitut. Att jämföra listräntor är en början, men kanske inte alltid helt relevant för vilken ränta man själv har möjlighet att få.

När man ska ta ett lån utan säkerhet lönar det sig att själv läsa på samt att ta hjälp från något företag inom det stora utbud av låneförmedlare och förhandlare som finns idag.