Att ta ett huslån

De flesta drömmer nog om att bo i en härlig bostad där man trivs och kan slappna av i en egen vrå. Många vill ha en villa men det kräver ofta att man har en hel del pengar sparade plus att man tar ett huslån på banken. För många villaägare utgör huslånet en stor del av hushållets månatliga utgifter.

Därför är det viktigt att man inte lånar mer än vad man klarar av att betala och att man förhandlar ned räntan så mycket det går med de ekonomiska förutsättningar man har.

För att ta ett huslån krävs idag oftast en kontantinsats på minst 15 %, ibland mer beroende på vad banken bedömer. Ska man köpa ett hus för 2 miljoner behöver man därför ha sparat ihop 300 000 kr själv. Har man denna kontantinsats så finns ett bra förhandlingsläge.

Man bör ta kontakt med flera banker när man söker lån för en villa. Ens egen huvudbank är oftast måna om att behålla bra kunder och att därför kunna erbjuda bra villkor för huslån, men det är viktigt att även kontakta andra banker för att jämföra räntor, återbetalningstider och bindningstider för lånet. Ibland önskar banken att man lägger vardagskonton/lönekonton hos dem, att man kanske pensionssparar eller har ett visst saldo på sparkontot hos dem för att man ska få en bra ränta. Det gäller att se till helhetsbilden när det gäller bolåneräntor, amortering och vad man tjänar på att spara i en viss bank.

När man undersökt banker och hittat en bank med ett bra erbjudande på bolåneränta kan man be om ett lånelöfte. Detta visar att banken anser att man har så bra ekonomi att man kan få ett lån på en viss summa beviljat hos banken. För att kunna skriva kontrakt på en villa krävs oftast ett lånelöfte så att säljaren och mäklaren kan lita på att man som köpare har råd med bostaden och kan betala inom rimlig tid.