Enkelt och smidigt bolån

Att låna pengar till en bostad är en otroligt viktig del av hela köpprocessen. Detta är något man bör ha koll på innan man går på olika visningar, eftersom tiden ofta är knapp. Från det att man varit på en visning så börjar oftast budgivningen direkt och då gäller det att hänga med. Har man i det läget inget lånelöfte är det svårt att ge sig in i en budgivning. Det finns idag en mängd olika aktörer som erbjuder just bolån och bolåneräntorna idag är mycket attraktiva. Något som är mycket viktigt när man behöver ett bostadslån är att jämföra alla de kreditinstitut och långivare som finns på marknaden.

Självklart finns det sätt att underlätta jämförelsen. Idag kan man enkelt jämföra långivarna genom att använda sig av en jämförelsesite, som redovisar de olika bolagen och de erbjudanden som finns baserat på ens behov. Här kan man få reda på vilka villkor de olika långivarna har, vilka bolåneräntor de erbjuder och annat som kan vara bra att känna till. Sedan kan man enkelt och smidigt kontakta de bolag som känns intressanta.

Vad ska man titta efter?

Det är alltid bra att noggrant ta reda på samtliga villkor, så att man kan få en helhetsbild av det tänkta lånet. Räntan kan vara lägre, men kanske jämnar ut sig jämfört med konkurrenterna om bolaget tar andra avgifter. Undersök hur stor uppläggningskostnaden är på lånet samt vad eventuella avi-avgifter hamnar på. Man bör också tänka på att så snart som möjligt när man fått igenom ett lån, ansöka om autogiro, för att på så sätt antingen minska eller helt slippa avi-avgiften.

Den stora skillnaden ligger dock, förstås, i räntekostnaden. Här kan det skilja rejält mellan olika långivare och det kan innebära tusenlappar i skillnad varje månad. Ju dyrare bostad man köper, desto större blir förstås räntekostnaden. För att illustrera kan man tänka sig att man tar ett bolån på 3 miljoner kronor och att den rörliga räntan ligger på 2,5 %. Räntekostnaden blir här 6250 kr per månad. Om räntan däremot skulle vara något lägre, säg 2,2 %, skulle samma räntekostnad bli 5500 kr per månad. Med andra ord kan även de små differenserna göra skillnad totalt sett.

Ofta skiljer det mycket mera än vad exemplet ovan visar och det är då lätt att se vilken betydelse detta skulle ha för ens privatekonomi. Exemplet är dock lite haltande, eftersom man oftast inte har en enda lånedel med samma ränta. Oftast har man ett större bottenlån och ett lite lägre topplån, där det sistnämnda har en högre ränta - ofta någon procent högre. Idag säger regeln att man som mest får låna upp till 85 % av bostadens pris och detta gör med andra ord att 15 % återstår som man får ordna på annat sätt. Dock finns det förstås lösningar för detta också, i form av så kallade blancolån. Ett blancolån, som också benämns privatlån ibland, har en högre räntesats än de andra lånedelarna. Av den anledningen är det vettigt att se över den totala kostnaden så att helheten fungerar för ens ekonomi.

Med tanke på att ränteläget idag är så lågt, är det verkligen köparens marknad. Detta möjliggör både husaffärer och lägenhetsaffärer för många och genom att använda en jämförelsesite har man snabbt koll på läget på marknaden. Det finns, som redan nämnts, många långivare idag och det är definitivt inte lätt att hålla koll på samtliga. Alternativet är att besöka varje enskild långivares webbplats, men detta är ett mycket tidsödande jobb. Särskilt besvärligt blir det då att jämföra alla viktiga uppgifter, som exempelvis villkor och liknande. Denna tid sparar man in genom att använda jämförelsesiten istället; helt enkelt får man tid över till annat.

Fast eller rörlig ränta

Ett bolån kan skräddarsys så att det passar ens ekonomi. Till att börja med kan man välja mellan en fast eller rörlig ränta på sitt bostadslån. Vad som är bäst beror på en rad olika faktorer; hur världsmarknaden ser ut, hur pass tryggt lån man söker o.s.v. Vill man vara säker på att kostnaden förblir densamma, åtminstone under en avtalsperiod som man själv väljer, kan man välja ett lån med fast ränta. Hur långa avtalsperioderna är varierar beroende på lånegivaren, men ofta är det mellan 1 och 10 år. Fördelen med det rörliga lånet är friheten och flexibiliteten. Dessutom, om man har flera olika lånedelar, kan man välja att ha vissa av dessa rörliga och vissa fasta. På så sätt sprider man riskerna, genom att inte ha alla ägg i samma korg.

Ett bolån kan tas på lång tid, uppåt 50 år är inte ovanligt. Många passar samtidigt på att låna lite extra till renovering av det objekt de ska köpa, eller till att byta bil. Ett billån har som regel en bra bit högre ränta än vad ett bolån har, så är man på gång att byta bil så är detta ett mycket fördelaktigt tillfälle.