Att ta ett billån

Att köpa bil är, om man är bilintresserad förstås, bland det roligaste man kan göra. Planeringen inför bilköpet är halva nöjet, där man bläddrar i broschyrer, läser fakta om olika bilar och funderar på olika aspekter kring bilägandet. En av dessa aspekter är hur man ska finansiera sitt bilinköp. Oavsett om det är en helt ny eller en begagnad bil man är spekulant på så har ganska få människor idag lust med att lägga sina besparingar på att betala för bilen kontant. Det finns helt enkelt ingen anledning, eftersom det idag finns så förmånliga sätt att finansiera sin nya bil.

När du lånar till din bil har du en rad olika alternativ att ta ställning till och här finns det två huvudalternativ att välja bland. Dessa ska vi titta på nedan. För samtliga billån gäller dock att det krävs en handpenning om minst 20 % av bilens pris, alternativt att man har en inbytesbil som överstiger eller motsvarar beloppet. Räntan för de olika varianterna är densamma och kan variera ganska mycket beroende på bilförsäljaren och marknadsläget.

Traditionellt billån

Det traditionella billånet går ut på att betala av bilen tills dess att skulden hamnar på noll. Fördelen med detta är att man förstås efter avbetalningstidens slut är helt skuldfri. Månadskostnaden blir förvisso lite högre än för billån med beräknat restvärde (som kommer beskrivas nedan), men då är bilen som sagt slutbetald.

Billån med restvärde

Genom att använda denna låneform utnyttjar man bilens andrahandsvärde. Bilen garanteras ett visst restvärde; om lånet exempelvis är på 36 månader (det vill säga 3 år) kanske bilens uppskattade värde efter den tiden är 40 % av nypriset. Vid det läget är man med andra ord fortfarande skyldig en del av bilens nypris, men i gengäld har man åtnjutit en lägre månadskostnad under tiden. Ofta brukar det inte vara något problem att antingen köpa loss bilen eller att förlänga lånet, om man så skulle önska.

Andra sätt att låna till bil

Ibland kan man välja att ta ett privatlån för att finansiera sin bil. Anledningen till detta kan vara att man saknar kontantinsatsen till den nya bilen och ett privatlån medger oftast hela beloppet. Räntan för att privatlån är dock som regel högre än ett billån och mellanläget här kan istället vara att ta ett billån på 80 % och sedan låna till kontantinsatsen.

Glöm inte att jämföra lånen

Eftersom det kan skilja mycket mellan olika lånegivare och kreditinstitut är det en god idé att noga jämföra dessa för att hitta det bästa erbjudandet. Detta gör man enkelt och smidigt på en så kallad jämförelsesajt som översiktligt listar alla lånegivare inklusive räntesatser och villkor. Här kan man enkelt avgöra vilket lån som passar bäst i ett givet läge. Jämförelsesajten är mycket enkel att använda och låter dig ta del av informationen på bara några sekunder. Detta är förstås ett mycket smidigare sätt än att besöka alla långivares webbplatser, anteckna villkor och räntor och sedan göra jämförelsen på egen hand. På detta sätt sparar du både tid och pengar.