Banklån till bästa räntan

Att ta ett banklån kan man behöva göra av många olika orsaker. Vanligt är t.ex. att man lånar till ett hus eller en lägenhet och då tar ett bostadslån. Andra vanliga anledningar är att låna till renovering eller till att köpa en bil. Oavsett vilken typ av lån man ska ta och till vilken anledning lönar det sig att jämföra banker. Olika banker riktar in sig på olika typer av kunder och det är därför inte säkert att man får den lägsta räntan på just sin egen befintliga huvudbank.

Genom att leta upp sidor som jämför banker kan man få en första indikation på vilka banker som skulle kunna möta ens behov bäst. Vilken ränta man sedan får hos banken beror på ens egen ekonomiska situation, d.v.s. om man har fast anställning eller inte, hur länge man haft fast anställning, hur stort sparande man har, månadslön, om man är en eller flera personer i hushållet, om man kan tänka sig att ha försäkringar hos det bolag banken samarbetar med, om man pensionssparar i banken o.s.v. samt om man har en medlåntagare.

En säkerhet för lånet som t.ex. ett hus eller en lägenhet sänker också räntan på lånet, även om det är till en bil man ska låna.

Lånekostnader för banklån är ofta en ganska stor post i ett hushålls ekonomi och det är därför viktigt att man anstränger sig och förhandlar. För att kunna göra en bra förhandling behöver man först få kunskap och en översikt över marknadsräntor på olika banker och det gör man genom att ta hjälp av en tjänst som jämför banker. Med några enkla knapptryck kan man bli rustad för att ta kontakt med en bankman och få bra argument för att man ska få den bästa möjliga räntan och få mer pengar över till annat.