Att samla ihop alla sina lån och krediter

Många av oss är just nu i en svår ekonomisk situation. Den stigande inflationen höjer på våra levnadskostnader och räntorna på lån och krediter stiger. Detta betyder att vi nu ska klara oss på mindre pengar än vanligt. Om du har olika smålån och krediter har du säkert märkt att månadskostnaderna på dessa har stigit. Genom att samla lån och krediter i ett privatlån, kallas också blancolån, kan du slippa billigare undan med dina betalningar varje månad. I denna artikel kommer vi att titta närmare på för och nackdelar med att samla ihop lån och krediter till ett större lån och hur man kan gå tillväga för att göra detta. 

Fördelar med att samla ihop lån och krediter

Den största fördelen med att samla ihop lån och kredit är utan undantag det faktum att du får en lägre månadsavgift och sammanlagt mindre ränta om du endast har ett lån att betala än om du hade flera olika smålån och krediter att betala månatligen. 

Om du tar ett lån för att betala bort andra skulder kallas det Payoff-lån. Dessa lån är utformade för att underlätta din situation genom att konsolidera skulder så att du få lägre räntor och lägre hanteringsavgifter. 

Du kan själv räkna ut hur mycket lägre kostnader du kan få genom att räkna ihop vilka kostnader du har nu och sedan jämföra olika personliga lån sinsemellan för att få det bästa lånet med lägsta kostnader och ränta. Genom att slå ihop dina lån och krediter till ett större lån kan du också snabbare betala av dina skulder samt få en bättre överblick över dina skulder och mindre räkningar att hålla reda på. Ett lån istället för fler små kan också påverka din kreditvärdighet på ett positivt sätt.

Nackdelar med att samla ihop lån och krediter 

Det finns en hel del fördelar med att samla ihop sina smålån och olika krediter till ett större lån men hur är det då med nackdelarna? Finns det såna överhuvudtaget? 

Jo, det finns det faktiskt. Den största nackdelen med att samla ihop sina skulder till ett stort lån är att det faktiskt kan göra dig mer skuldsatt om du inte förändrar dina vanor utan fortsätter att ta mer krediter. Då kan du plötsligt finna dig i en stor skuldfälla. 

Det är också viktigt att du tar reda på hurudana räntor och avgifter ditt nya lån har, alla har inte bättre ränta eller lägre kostnader än de krediter och skulder du redan har. Av denna orsak är det av stor vikt att man jämför de olika lånen med varandra och inte bara tar första bästa lån. Det finns många företag på marknaden som jämför olika lån för din del och erbjuder dig många olika alternativ på lån. 

Samla lån och kredit företag 

Innan du väljer att ta ett bästa samlingslånet för att samla dina skulder bör du jämföra olika banker och lånealternativ för att hitta det billigaste lånet som passar dina behov. Du kan göra detta genom att besöka olika företags webbplatser och jämföra deras lånevillkor och räntor. Genom att jämföra olika lån kan du snabbt och enkelt hitta det bästa samlingslånet med de bästa villkoren och lägsta räntan för just dig.

Här följer några alternativ på företag som erbjuder jämförelser mellan olika finansinstitut och banker:  

 • Kortio
 • Zmarta
 • Enkelfinans och många fler

Du kan naturligtvis också själv jämföra olika banker och andra finansföretag som erbjuder lån med varandra. Nedan följer en lista på olika företag som erbjuder olika privatlån:

 • Nätlån
 • Lendo
 • Lån & Sparbank 
 • NordNet
 • Ferratum och många fler

Hur kan du göra för att samla dina lån och krediter? 

Hur ska du då gå tillväga om du vill ta ett lån för att betala bort dina andra lån och kredit? 

Följ dessa steg: 

 1. Hitta ett företag som ger dig ett lån med bra villkor och bra ränta. Du hittar företaget genom ovan nämnda jämförelsesidor eller genom att själv söka upp företag.
 2. Fyll i ansökan på den valda sidan. Ofta kan man även ringa upp företaget i fråga. Troligen behöver du lämna in bilagor med löneintyg och andra uppgifter. 
 3. Vänta tills din ansökan är godkänd. 
 4. Betala bort gamla krediter och lån. Många företag betalar bort dina gamla skulder för din del. 
 5. Betala månadsfakturan och gläd dig över att du bara har en betalning att hålla koll på!

Hur du än väljer att göra är det bra att du tar dig tid att kontrollera villkoren för lånet ordentligt. Tanken med att samla ihop sina lån och krediter är att underlätta sin egen ekonomiska situation genom att få mindre betalningar per månad, för att detta verkligen ska ske behöver du kontrollera villkoren noggrant innan du tar emot ett lån.

By Richard Jonsson

Relaterade artiklar

 • Är Krediter Lån? Allt du bör Veta!

 • Vad är Små Krediter? Komplett Guide

 • Är Bolån en Kredit? Förklarat!

 • Vad är Reporänta? Förklarat!

 • Vad är en Kreditgaranti? Förklarat!

 • Är det bra att inte ha Lån på Huset?

 • Vad är en Kreditgivare? Komplett Guide

 • Vad är en Kreditförlust? Förklarat!